Mój nowy ( stary) tester SSP
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Mój nowy ( stary) tester SSP
| Stach N |
Feb 10 2010, 09:21 PM
|
|
SKYPE : stachn Grupa: Admin Postów: 828 Dołączył: 26-March 05 Skąd: Racibórz Nr użytkownika: 3 |
Korzystając z okresu zimowego ( latem nie mam czasu na zabawki bo wolę posiedzieć nad wodą) zmodernizowałem swój dawny pomysł a mianowicie tester płytek MER do SPA-2. Teraz mnie mam już EON-6 tylko wszystko na CTI wiec konieczna była modyfikacja. Poprzednio do sterowania symulacją wykorzystywałem mikrokontroler AT89C2051. Obecnie przerzuciłem się na AVR typu ATmega8 – łatwiej się je programuje ( sprzętowo oczywiście). Modyfikacji uległy również założenia – obecnie kontroluje tyko jeden układ tzn. CTI 302-k, MER 210214, CTI 302-S. Również płytki wspólne a mianowicie MER 221402, MER 210219, MER 221401, MER 210220 są włączone w układ kontroli współpracy.
Po włączeniu układu następuje symulacja jazdy pociągu w jednym kierunku i w powrotnym. Włączenie czujnika następuje poprzez podanie odpowiedniego napięcia na wejście płytek CTI. Po każdej zmianie sygnału jak również w przerwie pomiędzy wysterowaniem poszczególnych płytek CTI ( założyłem czas jazdy 20 sek. ) kontrolowane sią następujące sygnały: W1 i W2 – sygnały wyjściowe z CTI 302 – k , Bk – bistab. kontrolny, Bs – bistab. sterujący, WS – sygnał świateł, WD – sygnał dzwonu, Kr1 – kontrola równoległości za płytką MER 221402, kr2 – kontrola równoległości przed płytką MER 210220. Dodatkowo na wyjściu płytki MER 210220 zabudowany jest licznik usterek ( działa w przypadku zaniku napięcia wyjściowego z odpowiednim opóźnieniem). Wykrycie jakiegokolwiek błędnego poziomu na tych punktach powoduje zatrzymanie pracy symulatora i wy świetlenie na wyświetlaczu LCD odpowiedniej informacji tzn. pisze który sygnał (lub sygnały)jest błędny i w którym momencie nastąpiła usterka. Fajna rzecz – już po kilkunastu minutach pracy wyłapałem zimny lut na płytce. Nie do wykrycia w czynnych urządzeniach. |
| Stach N |
Mar 7 2010, 10:23 PM
|
|
SKYPE : stachn Grupa: Admin Postów: 828 Dołączył: 26-March 05 Skąd: Racibórz Nr użytkownika: 3 |
Już jest dostępna strona ze schematami, opisem itp testera http://automatyka.ndl.pl/elektronika/avr/tester.htm
|
![]() ![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Obecna data i czas: 10th September 2010 - 10:40 PM |